logo Magnesia

Dane dietetyczne

Dowiedz się, które produkty zawierają najwięcej magnezu

Słodycze i słone przekąski Zawartość magnezu
(w 100g pożywienia)
DDD* / g
Cheeseburger (1 kotlet, słonina, aromaty) 23.10 1623
Chipsy, ziemniaczane, solone 70.50 532
Ciasteczka maślane 17.80 2107
Czekolada, biała 11.80 3178
Gęsty czekoladowy milkshake 16.00 2344
Kakao, proszek, bez cukru 206.70 181
Lody, czekoladowe 28.80 1302
Lody, śmietankowe 13.60 2757
Orzechy ziemne w mlecznej czekoladzie 95.00 395
Rodzynki 31.70 1183

* Kolumna DDD przedstawia jaką ilość powinniśmy spożyć danego produktu, aby osiągnąć dzienną normę magnezu

Owoce Zawartość magnezu
(w 100g pożywienia)
DDD* / g
Ananas, surowy 12.30 3049
Arbuz 11.60 3233
Banan, surowy, bez skórki 27.10 1384
Brzoskwinie, surowe 9.20 4076
Cytryna, surowa, bez skórki 8.60 4361
Czereśnie, słodkie, surowe 10.30 3641
Daktyle 43.40 864
Grejpfrut, surowy, biały 9.30 4032
Gruszki, surowe 7.20 5208
Jabłka, surowe 5.10 7353
Jagody, surowe 6.20 6048
Jeżyny 20.10 1866
Kiwi, świeże 17.10 2193
Maliny 22.00 1705
Mandarynki, surowe 11.90 3151
Melon 10.00 3750
Morele, surowe 11.40 3290
Morele, suszone 31.40 1194
Nektarynki surowe 8.80 4261
Pomarańcz, surowy 9.90 3788
Śliwki, surowe 7.60 4934
Truskawki 13.30 2820
Winogrona, czerwone, zielone, bez pestek 8.00 4688

* Kolumna DDD przedstawia jaką ilość powinniśmy spożyć danego produktu, aby osiągnąć dzienną normę magnezu

Warzywa, w tym strączkowe Zawartość magnezu
(w 100g pożywienia)
DDD* / g
Brokuł, gotowany, bez soli 21.60 1736
Brokuł, surowy 22.60 1659
Cebula, surowa 10.00 3750
Fasola, po obróbce termicznej lub konserwowa 26.00 1442
Groch gotowany, bez soli 28.10 1335
Grzyby, po obróbce termicznej, bez soli 12.20 3074
Grzyby, surowe 8.60 4361
Kalafior, gotowany, bez soli 9.30 4032
Kalafior, surowy 15.40 2435
Kapusta kiszona 13.10 2863
Kapusta włoska, surowa 15.70 2389
Karczoch, gotowany, bez soli 60.00 625
Marchew, surowa 12.50 3000
Ogórek ze skórką, surowy 13.00 2885
Papryka słodka, czerwona 11.80 3178
Papryka, słodka, zielona 10.10 3713
Pomidor, surowy 11.40 3290
Przecier pomidorowy, bez dodatku soli 23.20 1616
Sałata 12.90 2907
Sałata lodowa 7.10 5282
Soczewica, gotowana, bez soli 35.90 1045
Soja, po obróbce termicznej, bez soli 60.00 625
Szpinak, po obróbce termicznej, bez soli 87.20 430
Szpinak, surowy 80.00 469

* Kolumna DDD przedstawia jaką ilość powinniśmy spożyć danego produktu, aby osiągnąć dzienną normę magnezu

Mięso i ryby Zawartość magnezu
(w 100g pożywienia)
DDD* / g
Dorsz, po obróbce termicznej 50.00 750
Indyk, pieczony 28.20 1330
Jagnięcina, bez tłuszczu, po obróbce termicznej 28.20 1330
Kaczka, pieczona 19.90 1884
Kiełbasa, wołowa, wieprzowa, po obróbce termicznej 15.90 2359
Kotlet, wieprzowy, bez tłuszczu, na patelni 29.40 1276
Miecznik, po obróbce termicznej 34.00 1103
Parówka, drobiowa 11.10 3378
Parówka, wieprzowa, gotowana 15.40 2435
Parówka, wołowa 13.30 2820
Pierś kurczaka, gotowana 24.30 1543
Plaster mięsa wieprzowego, chudy 18.80 1995
Plaster mięsa wołowego, 25% tłuszczu, 75% chudego mięsa 20.00 1875
Polędwica wołowa, po obróbce termicznej 22.40 1674
Ryba, filet w panierce 24.20 1550
Sandacz, po obróbce termicznej 72.90 514
Skrzydełka kurczaka 16.30 2301
Szynka, krojona, w kawałku, ok. 11% tłuszczu 21.20 1769
Tuńczyk, po obróbce termicznej 63.50 591
Udko kurczaka, po obróbce termicznej 22.40 1674
Wołowina, duszona 13.80 2717
Żeberko, wieprzowe, grillowane, bez tłuszczu 21.20 1769
Łosoś, po obróbce termicznej 31.00 1210

* Kolumna DDD przedstawia jaką ilość powinniśmy spożyć danego produktu, aby osiągnąć dzienną normę magnezu

Sery i jaja Zawartość magnezu
(w 100g pożywienia)
DDD* / g
Jajka, całe, po obróbce termicznej, smażone 11.50 3261
Ser camembert 21.10 1777
Ser cheddar 28.20 1330
Ser cottage (1% tłuszczu) 4.90 7653
Ser cottage kremowy 5.20 7212
Ser feta 17.60 2131
Ser mozzarella, tłusty 21.20 1769
Ser ricotta 15.00 2500
Ser, parmezan 40.00 938
Ser, pasteryzowany, Edam 28.20 1330
Ser, pleśniowy, niebieski 24.70 1518

* Kolumna DDD przedstawia jaką ilość powinniśmy spożyć danego produktu, aby osiągnąć dzienną normę magnezu

Dodatki, przystawki Zawartość magnezu
(w 100g pożywienia)
DDD* / g
Dziki ryż, gotowany 31.70 1183
Keczup 20.00 1875
Krokiety 20.50 1829
Makaron, jajeczny, gotowany 21.30 1761
Placki ziemniaczane 22.20 1689
Purre ziemniaczane z tłustym mlekiem 18.10 2072
Ryż, długi, biały, parboiled, gotowany 9.10 4121
Ryż, długi, brązowy, gotowany 43.10 870
Sałatka ziemniaczana 15.20 2467
Ziemniaki, gotowane, bez mundurków, bez soli 19.90 1884
Ziemniaki, gotowane, w mundurkach, bez soli 22.10 1697
Ziemniaki, pieczone, bez soli 28.20 1330

* Kolumna DDD przedstawia jaką ilość powinniśmy spożyć danego produktu, aby osiągnąć dzienną normę magnezu

Napoje Zawartość magnezu
(w 100g pożywienia)
DDD* / g
Herbata ziołowa, z wodą 1.10 34091
Herbata, parzona, z wodą 2.80 13393
Kawa, rozpuszczalna, z wodą 2.80 13393
Napoje alkoholowe, piwo 5.90 6356
Napoje alkoholowe, wino, czerwone 11.70 3205
Sok grejpfrutowy, surowy 12.10 3099
Sok z cytryny, surowy 7.90 4747
Sok, marchwiowy, przetworzony 14.00 2679
Sok, pomarańczowy, surowy 10.90 3440

* Kolumna DDD przedstawia jaką ilość powinniśmy spożyć danego produktu, aby osiągnąć dzienną normę magnezu

Mąka, pieczywo, płatki Zawartość magnezu
(w 100g pożywienia)
DDD* / g
Bulgur, po obróbce termicznej 164.30 228
Chleb biały, kupny 22.20 1689
Chleb, pita, biały 26.70 1405
Chleb, pszenny 48.00 781
Chleb, pszenny, pełnoziarnisty 85.70 438
Chleb, wieloziarnisty 53.80 697
Chleb, żytni 40.60 924
Croissanty, maślane 15.80 2373
Kajzerka 26.30 1426
Kuskus, po obróbce termicznej 8.30 4518
Mąka gryczana, pełnoziarnista 250.80 150
Mąka kukurydziana 127.00 295
Mąka pszenna, chlebowa 24.80 1512
Mąka pszenna, pełnoziarnista 138.30 271
Otręby, owsiane, gotowane 40.20 933
Otręby, owsiane, surowe 235.10 160
Plundra, nadzienie twarogowe 16.50 2273
Płatki kukurydziane 136.10 276

* Kolumna DDD przedstawia jaką ilość powinniśmy spożyć danego produktu, aby osiągnąć dzienną normę magnezu

Mleko, nabiał Zawartość magnezu
(w 100g pożywienia)
DDD* / g
Jogurt biały, tłusty 11.90 3151
Jogurt owocowy, chudy 15.00 2500
Jogurt, biały, chudy 17.20 2180
Margaryna 0.00 0
Maślanka, chuda 11.00 3409
Masło 0.00 0
Mleko, 2% tłuszczu 11.10 3379
Mleko, kondensowane, odtłuszczone 27.00 1389
Mleko, sojowe, płyn 24.90 1506
Mleko, tłuste 9.80 3827
Śmietana, kwaśna, obniżona zawartość tłuszczu 13.30 2820

* Kolumna DDD przedstawia jaką ilość powinniśmy spożyć danego produktu, aby osiągnąć dzienną normę magnezu

Orzechy Zawartość magnezu
(w 100g pożywienia)
DDD* / g
Migdały 275.10 136
Orzechy brazylijskie 377.40 99
Orzechy laskowe 162.30 231
Orzechy nerkowca, solone 271.60 138
Orzechy pekan 119.90 313
Orzechy piniowe, ziarna 255.80 147
Orzechy włoskie 158.70 236
Orzechy ziemne, prażone z solą 176.40 213
Pistacje prażone, solone 119.90 313

* Kolumna DDD przedstawia jaką ilość powinniśmy spożyć danego produktu, aby osiągnąć dzienną normę magnezu

W celu optymalizacji i analizy ruchu na naszej stronie, używamy plików cookies. Pliki cookies udostępniamy naszym partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą łączyć te informacje z innymi informacjami przekazanymi lub uzyskanymi w wyniku korzystania z ich usług. Dane osobowe nie są częścią składową informacji uzyskanych z plików cookies przez spółkę Karlovarské minerální vody, a.s. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tych informacji.